Får forespørsler fra oljearbeidere

Kilde: Lyngdals Avis

Utbygger får stadig forespørsler fra oljearbeidere

SATSER I ROMSÅSEN: Ivar Henning Persson er utbyggeren som har satset stort i Romsåsen. Her er han i ett av husene som står ferdig. FOTO: Magnus Aunevik

Det er knyttet stor usikkerhet til byggebransjen. Det har ennå ikke Ivar Henning Persson merket, mannen som har satset stort i Romsåsen i Lyngdal. Tvert imot får han stadig boligforespørsler fra oljearbeidere i Stavangerområdet.

Mens det er svært spent stemning i byggebransjen, ser mannen bak et av de synligste utbyggingsprosjektene i Lyngdal optimistisk på fremtiden. Som utbygger har han ikke merket mye til oljekrisen ennå. Han selger fortsatt boliger jevnt og trutt, men vedgår at temaet er noe han holder et øye med.

– Når jeg hører at Øster Hus (Rogalands største boligbygger, red. anm.) har 100 tomme hus stående i Rogaland, så er ikke det noe godt signal til oss i Lyngdal, men Stavanger er særegent. Jeg tror at prisnivået på nye boliger i Lyngdal er veldig riktig, sier Persson.

Stavanger-forespørslene

– Jeg har fått flere forespørsler fra personer som vurderer å flytte fra markedet i Stavangerområdet, fortsette i oljejobben og flytte hit, sier han.

Han har allerede kunder som har gjennomført denne tankerekka og bor på Rom, men han tror ikke på en «boom» av likesinnede.

– Jeg tror på et jevnt tilsig av folk fra vest, sier han nøkternt mens han presiserer igjen at han merker at folk i bransjen er spente og er glad for at han har valgt å bygge boliger i alle prissegmenter.

130 mål i Romskogen

Nøkternhet er kanskje ikke et ord man umiddelbart assosierer med mannen som i 2011 valgte å ta over 130 mål på toppen av Rom for å utvikle om lag 80 boliger, etter å ha jobbet i 13 år med salg og byggeledelse i Hellvik Hus.

Samtidig som han så begrensede muligheter for å oppnå salgsmålene sine de kommende årene i stillingen han hadde, åpnet det seg en mulighet på Rom som han grep med begge hender. Likevel klarer Persson å få forretningsidéene hans til å høres ganske nøkterne ut. Til tross for en spenstig satsing, er han påpasselig med å ikke bygge fortere enn behovet i markedet.

– Jeg jobber best med begge hendene og vil ikke ha noe venstrehåndsarbeid. I stede for å hyre inn personer jeg ikke kjenner for å få fortgang i prosessen, benytter jeg meg av personer jeg kjenner godt. Noen av dem har jobbet for meg i over 15 år, sier han og forteller om stadig pågang av kunder.

Kontoret: Persson har kontorplass i Kirkeveien i Lyngdal. Foto: Magnus Aunevik

Ytterst først

Begrensede utsikter for å oppnå salgsmålene sine i jobben han hadde frem til 2011 var en faktor for å skifte beite. En annen faktor var å leve ut visjoner som hadde bygget seg opp etter årene i bransjen.

– Jeg ønsker å skape en struktur som Lyngdal ikke før har sett.

Persson hadde oppdaget et «smertepunkt», der det han kaller en lite helhetlig planlegging og gjennomføring av boligområder, kan medføre at hver enkelt tomt ikke får ut sitt fulle potensial. Normal praksis i byggebransjen er at man følger reguleringsplan og bestemmelser og at kundegruppens egne drømmer og husvalg lever fritt innenfor rammeverket. Dette skaper en del nabokonflikter, mener han. Noen er ofte innflyttet i egen bolig, før naboens drøm kom på plass. Persson bygger helt ytterst først, så kundene ikke skal føle seg «bygd inne» når byggeprosessen er over.

– Dette er noe som kan bli sårt for mennesker og naboskap som har gjort sitt livs største investering i en utsikt som forsvinner. Jeg foretar gjerne en justering på en bolig, for at naboen skal kjenne seg ivaretatt, sier han.

– Jeg hadde behov for å ta bygningsfaget inn i et litt nytt spor. Hvis jeg kan se en større helhet, sitter jeg igjen med en helt annen hverdag som utbygger, forteller han.

«Cowboypreg»

Denne hverdagen innebærer å legge en detaljert plan for hver enkelt bolig i en sammenheng med hele området. Alt fra kloakk til kjøkken og farge på huset skal passe inn i strukturen utbyggeren har planlagt. Dette gjør at Persson mister noen kunder som har bestemt seg for hva slags hus de ønsker og bare vil sette det på en tomt. Samtidig opplever han at mange setter pris på konseptet hans.

– Jeg merker det på tilbakemeldingene og trivselen hos kundene. Mange sier at Lyngdal bærer et «cowboypreg» med mange forskjellige stiler uten en helhetlig plan. Slik er det mye av i hele landet, presiserer Persson.

Han har som mål at folk skal se et glidende skille i Romskogen, fra 70-80-tallet lengre nede, til 2010-tallet på toppen.